Όταν η επιστήμη παντρεύτηκε τη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική δημιουργήθηκε η μοριακή γαστρονομία. Οι συνταγές και τα πιάτα που προκύπτουν από αυτή την τάση βασίζονται σε νόμους της φυσικής και της χημείας και χρησιμοποιούν τα κοινά υλικά με διαφορετικές μεθόδους ώστε τα πιάτα να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και συχνά να έχουν διαφορετικές μορφές και υφές από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Μεγάλη σημασία εκτός από την καινοτομία έχει και η ακρίβεια σε αυτές τις συνταγές, όπου τίποτα δε γίνεται τυχαία καθώς έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος, η θερμοκρασία και η ποσότητα των υλικών. Χημεία στο περίπου δε γίνεται και λαμβάνονται σημαντικά υπόψιν οι φάσεις από τις οποίες περνάει ένα τρόφιμο όταν μαγειρεύεται (ξεχνάμε λοιπόν τις μαμαδίστικες οδηγίες, “να πάρει τρεις βράσεις”, “θα δεις με το μάτι πόσο θα χρειαστεί” κ.ο.κ)

Οι μοριακές συνταγές διαφέρουν τόσο στο γευστικό αποτέλεσμα, όσο και στην παρουσίαση των πιάτων! Οι επιστήμονες βρήκαν πως μπορούν να σερβίρουν πιάτα σε μορφή μαλλιού της γριάς,  ζεστού ζελέ, σφαίρας, σκόνης κλπ

Στην Ελλάδα διάφορα εστιατόρια έχουν εντάξει στο μενού τους πιάτα με τη λογική της μοριακής κουζίνας και μάλιστα αυτός ο κλάδος φαίνεται να έχει τόσο ενδιαφέρον που προσφάτως άνοιξε και κάποιο μπαρ που σερβίρει μοριακά ποτά!

Κάπως έτσι προκύπτει και το σφαιρικό τζατζίκι

αλλά και η μους σοκολάτας του Στέλιου Παρλιάρου η οποία γίνεται με μόλις δύο υλικά: σοκολάτα και νερό. Αντίθετα με την πεποίθηση ότι αν πέσει νερό στη σοκολάτα, τότε αυτό θεωρείται ατύχημα καθώς η σοκολάτα “σφίγγει”, η συνταγή αυτή οδηγεί στη δημιουργία μιας μους!

Βράζουμε το νερό και το ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Μετά χτυπάμε στο μίξερ για 5’ μέχρι να αφρατέψει.

ΥΛΙΚΑ:
400 γρ. σοκολάτα
200 γρ. νερό

(όλο το γλυκό μας δίνει 2000 θερμίδες, και εκτός από οικονομικό είναι νηστίσιμο και ιδιαίτερα υγιεινό, μοιράστε το σε μικρά μπολάκια!)