Το χειμώνα πεινάμε περισσότερο και τρώμε περισσότερο. Κυρίως καταναλώνουμε τρόφιμα που μας ζεσταίνουν όπως σούπες, ροφήματα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Πράγματι αυτά τα τρόφιμα μας δίνουν ενέργεια αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε πόσα αθώα είναι…

Ξεκινώντας από τις σούπες, μεγάλη σημασία έχει το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε. Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο προσθέτει 135 θερμίδες στη θερμιδική αξία του πιάτου μας και για αυτό το λόγο καλό είναι να είμαστε προσεχτικοί και να υπολογίζουμε περίπου μια κουταλιά ανά μερίδα. Στη συνέχεια πρέπει να προσέξουμε το κρέας ή το κοτόπουλο που θα περιέχει η σούπα μας να είναι το δυνατόν άπαχα, από τη στιγμή που το λίπος τους θα λιώσει μέσα στο νερό και τελικά θα το καταναλώσουμε. Αυτό ισχύει και για την πέτσα από το κοτόπουλο, όπου ακόμα και αν την αφαιρέσουμε στη συνέχεια, ένα μέρος της θα έχει μεταφερθεί στην κατσαρόλα… Μέχρι και οι σούπες με τα λαχανικά είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ύποπτες, ειδικά όταν τις τρώμε εκτός σπιτιού (και δε γνωρίζουμε τα συστατικά τους) και έχουν τόσο όμορφη βελούδινη υφή, την οποία οφείλουν συνήθως στην κρέμα γάλακτος που προστίθεται. Στις σούπες προστίθεται συνήθως και κάποια πατάτα, καθώς και κάποιο ζυμαρικό. Και εκεί πρέπει να δοθεί προσοχή στην ποσότητα, καθώς συνήθως το θεωρούμε αμελητέο, ιδιαίτερα όταν αλέθουμε τα υλικά, αλλά τελικά δεν είναι. Αν το καλοσκεφτούμε, είναι πχ. σα να τρώμε κοτόπουλο με πατάτες και ρύζι. Το μόνο που δε χρειάζεται να περιορίσουμε, μάλιστα θα μπορούσαμε να το ενισχύσουμε είναι τα λαχανικά!

Κάτι ακόμα χειμωνιάτικο που συνήθως μας επιβαρύνει είναι τα ροφήματα. Ξεκινώντας από τη ζάχαρη που μπορεί να περιέχουν, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται όσο αυξάνονται και τα υλικά που περιέχουν πχ. κρέμα, σαντιγύ, σιρόπι κλπ. Η κατάληξη είναι να καταναλώνουμε κατά κάποιον τρόπο ένα κομμάτι τούρτα, σε ρευστή μορφή, η οποία μπορεί να μας δώσει ακόμα και 500 θερμίδες. Το πρόβλημα περισσότερο είναι ότι επειδή είναι σε μορφή υγρού, συνήθως δεν τις αξιολογούμε αυτές τις θερμίδες. Μια λύση είναι να προτιμούμε τα ίδια ροφήματα στη light εκδοχή τους, χρησιμοποιώντας ή παραγγέλνοντας γάλα με χαμηλά λιπαρά και υποκατάστατο ζάχαρης. Το ίδιο ισχύει και για τα αφεψήματα. Ενώ είναι πολύ υγιεινή η κατανάλωσή τους, είναι κρίμα για παράδειγμα να πιούμε δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι και συγχρόνως να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με 5-6 κουταλάκια ζάχαρη. Όσον αφορά τη ζεστή σοκολάτα, στο σπίτι τουλάχιστον μπορούμε να καταναλώνουμε κακάο και να προσθέτουμε κάποια γλυκαντική ουσία.

Κάνοντας βόλτες με κρύο μπαίνουμε στον πειρασμό να φάμε κάστανα και ξηρούς καρπούς. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε τη θρεπτική αξία αυτών των τροφών, αλλά το θέμα είναι η ενέργεια που αυτά μας δίνουν. Επειδή δε ζούμε στην Πράγα ή τη Βουδαπέστη, αυτές τις θερμίδες δε θα καταφέρουμε να τις καταναλώσουμε και πιθανότατα θα τις αποθηκεύσουμε. Ένα κάστανο μας δίνει 50 θερμίδες, ενώ ένα αμύγδαλο, ένα καρύδι ή ένα κάσιους περίπου 10 θερμίδες… Πρέπει λοιπόν να δώσουμε σημασία στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε, με δεδομένο ότι συνήθως αυτά αποτελούν ένα ενδιάμεσο σνακ και όχι ένα κυρίως γεύμα.

Τέλος, κάτι που θεωρούμε ότι μας ζεσταίνει και που το επιτρέπουμε στον εαυτό μας το χειμώνα, είναι η σοκολάτα. Ακόμα και η σοκολάτα υγείας έχει αρκετές θερμίδες. 1 γραμμάριο σοκολάτας υγείας αποδίδει περίπου 5 θερμίδες και 1 γραμμάτιο σοκολάτας γάλακτος περίπου 6 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι μια ολόκληρη σοκολάτα μας δίνει 500 και 600 θερμίδες αντίστοιχα. Και εδώ λοιπόν χρειάζεται μέτρο τόσο στην ποσότητα όσο και στη συχνότητα. Ας μην ξεχνάμε ακόμη, ότι στη μεσογειακή πυραμίδα τα γλυκά βρίσκονται πολύ ψηλά και η συνιστώμενη ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε είναι 3 μικρομερίδες ανά εβδομάδα… (μικρομερίδα = 1 γλυκάκι, δηλαδή περίπου μισή σοκολάτα)

(όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του palmie bistro)