Έχω φάει αρκετό κρεατάκι στη ζωή μου και έχω μεγαλώσει και σε μια οικογένεια όπου το γεύμα δε θεωρούνταν πλήρες αν δεν περιείχε κάτι κρεατικό (μπαμπάς κρεοπώλης γαρ…)

Είναι ίσως ένα παρεξηγημένο τρόφιμο, δαιμονοποιημένο από χορτοφάγους και εξιδανικευμένο από τους λάτρεις των πρωτεϊνικών διαιτών.

Αυτό που ισχύει όμως, είναι όταν καταναλώνεται με μέτρο, αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής:

  • πρωτεΐνη: είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των παιδιών, κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Είναι επίσης απαραίτητο για τους αθλητές και μέσω της αύξησης της μυϊκής μάζας βοηθά και στην αύξηση του μεταβολισμού.
  • σίδηρος: περιέχει αιμικό σίδηρο ο οποίος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με το σίδηρο που προέρχεται από φυτικά τρόφιμα. Πέρα από την ευεξία που μας προσφέρει, ας μην ξεχνάμε ότι σχετίζεται και με την υγεία των μαλλιών μας
  • ψευδάργυρος: όπως και με το σίδηρο, είναι καλύτερη η απορρόφηση του ψευδαργύρου που προέρχεται από το κρέας και συμμετέχει στην ανάπτυξη και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • σελήνιο: σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα
  • Β12: υψίστης σημασίας για το νευρικό σύστημα
  • λίπος: πηγή ενέργειας, λιποδιαλυτών βιταμινών και λιπαρών οξέων

Το κύριο ζήτημα που προκύπτει είναι η περιεκτικότητα σε λίπος. Αυτό που συστήνεται είναι να καταναλώνουμε κρέας χωρίς το ορατό λίπος και να αφαιρούμε το λίπος πριν μαγειρέψουμε.