Σωστή διατροφή στην κατάλληλη ηλικία

Το σχολείο είναι το πρώτο μέρος στο οποίο το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με λιχουδιές και σνακ τα οποία δεν καταναλώνει συνήθως στο σπίτι του. Είναι χρέος του γονιού επομένως να διαλέξει για το παιδί του ένα σωστό κολατσιό για το σχολείο. Η σωστή διαπαιδαγώγηση του και σε θέματα διατροφής, θα βοηθήσει το παιδί σας να αποκτήσει μια καλή σχέση με το φαγητό για το υπόλοιπο της ζωής του.

Γιατί να φάει κολατσιό το παιδί;

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να καταναλώνει κάποιο ενδιάμεσο γεύμα στο σχολείο. Θα του δώσει ενέργεια για να μπορέσει να συνεχίσει την ημέρα του με ζωντάνια. Ο εγκέφαλος χρειάζεται κάθε τέσσερις ώρες γλυκόζη, η οποία βρίσκεται στα τρόφιμα. Ο αριθμός των ενδιάμεσων γευμάτων στο σχολείο ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και τις δραστηριότητές του, αλλά και το ωράριο του σχολείου>. Η ενίσχυση λοιπόν του οργανισμού με γλυκόζη είναι κριτικής σημασίας και για την απόδοσή του κατά τη διάρκεια του σχολείου αλλά και για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Πόσο όμως μπορεί και πρέπει να φάει το παιδί; Σε αυτό το θέμα χρειάζεται προσοχή, ώστε ναι μεν να ικανοποιείται η πείνα του παιδιού, αλλά να μην του «κόβεται» η όρεξη για το κυρίως γεύμα στο σπίτι. Εάν το παιδί έχει καταναλώσει ένα σωστό πρωινό και σχολάει το μεσημέρι, συνήθως ένα μόνο κολατσιό είναι αρκετό, το οποίο συστήνεται να καταναλωθεί σε ένα ενδιάμεσο διάλειμμα, και όχι πολύ κοντά στο πρωινό γεύμα ή στο σχόλασμα. Με αυτό τον τρόπο και θα ικανοποιήσει την πείνα του και θα θωρακίσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού του.

 Η σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το κάθε πότε πρέπει να τρώει ένα παιδί, έχει το να τρέφεται και σωστά. Η γενική σύσταση για ένα σωστό κολατσιό είναι να περιέχει μεγάλο ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων, να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και να μην περιέχει πολλά λιπαρά. Επιπλέον, θα πρέπει να περιέχει βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες. Από τη στιγμή όμως που το παιδί θα έχει μερικά ευρώ στο χέρι του και θα στέκεται μπροστά στην καντίνα του σχολείου του, θα μπει αναμφίβολα σε πειρασμό να δοκιμάσει μερικά από τα σχετικά επιβλαβή για την υγεία του προϊόντα, όπως τυρόπιτες, πίτσες, ντόνατς και άλλα.

Οι επιλογές του γονιού είναι δύο. Είτε να το συμβουλεύσει να αγοράζει προϊόντα πιο υγιεινά, είτε να ετοιμάσει για το παιδί του ένα σωστό κολατσιό από το σπίτι, που είναι και το προτιμότερο. Το σπιτικό κολατσιό μπορεί να έχει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί, αρκεί ο γονιός να το προετοιμάζει σωστά. Μια καλή λύση είναι ένα τόστ γαλοπούλα-τυρί με ψωμί ολικής αλέσεως, που είναι πλούσιο και σε φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να δώσετε στο παιδί ένα σουσαμένιο κουλούρι γεμιστό με τυρί. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουν την ημερήσια τους ανάγκη σε ασβέστιο, ενώ το σουσάμι είναι μια πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέλος θα μπορούσατε να ετοιμάσετε μια σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, ένα γεύμα αρκετά πλήρες σε θρεπτικά συστατικά.

Κάντε τη σωστή επιλογή

Λέμε ΝΑΙ

Φρούτα και χυμοί

Τοστ και σάντουιτς

Μπάρες δημητριακών

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Σπιτικές πίτες και γλυκίσματα

Λέμε ΟΧΙ

Τυροπιτοειδή από την καντίνα (τυρόπιτες, πεινιρλί, πιροσκί, πίτσα)

Γλυκίσματα από την καντίνα (ντόνατς, κρουασάν σακολάτας)

Γαριδάκια

Αναψυκτικά