Η επιδερμίδα είναι ο καθρέφτης μας. Αντανακλά όχι μόνο την ψυχική μας κατάσταση αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες και γενικότερα την κατάσταση της υγείας μας. Η Επιστήμη της Διατροφής τα τελευταία χρόνια  aνακαλύπτει νέα δεδομένα σχετικά με την σχέση μεταξύ της πρόσληψης τροφής και της υγείας και επίδρασης των θρεπτικών συστατικών στην διατήρηση της βέλτιστης κατάστασης του δέρματος.

Βιταμίνη Α: διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος

Πλούσιες πηγές: μαργαρίνη, ιχθυέλαια, συκώτι, κρόκος αυγού

Βιταμίνη Β:   διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της λίπανσης του δέρματος)

Πλούσιες πηγές : πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αυγά

Βιταμίνη C:  διατήρηση του κολλαγόνου – γρήγορη επούλωση των πληγών

Πλούσιες πηγές : εσπεριδοειδή, ντομάτες, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι

Βιταμίνη Ε: ισχυρή αντιοξειδωτική δράση – πρόληψη της γήρανσης του δέρματος – ενίσχυση της αντοχής του δέρματος κατά της ηλιακής ακτινοβολίας

Πλούσιες πηγές: σολωμός , όσπρια, αμύγδαλα, φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, σησαμέλειο

Σελήνιο: μείωση της καταστροφικής επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα – χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος

Πλούσιες πηγές : σιτάρι, σουσάμι, δημητριακά ολικής άλεσης

Ψευδάργυρος:  διατήρηση  κολλαγόνου και ελαστίνης

Πλούσιες πηγές : οστρακοειδή, γαλοπούλα, μανιτάρια

Φλαβονοειδή: αντιοξειδωτική δράση

Πλούσιες πηγές: τσάι, φράουλες, κρεμμύδια, μήλα, σταφύλια, μπρόκολο, σπανάκι, μπανάνες, πατάτες, κόκκινο κρασί