Θερμιδικά ναι : 1 γραμμάριο λίπους ανεξάρτητα από το είδος του ή την πηγή από την οποία προέρχεται αποδίδει 9 θερμίδες.

Ποιοτικά όχι:       Τα λίπη κατατάσσονται σε κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ανάλογα με τη σύνθεσή τους. Η συνιστώμενη πρόσληψη λίπους είναι περίπου το 30 % επί του συνόλου της προσλαμβανώμενης ενέργειας. Ωστόσο, η πρόσληψη των κορεσμένων λιπών δε θα πρέπει να ξεπερνά το 10 % (ή το 7 % σε άτομα με υψηλά λιπίδια στο αίμα), διότι ευθύνονται σημαντικά για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και για την υπέρταση. Τα πολυακόρεστα λίπη θα πρέπει να καλύπτουν το 10 % και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα το υπόλοιπο ποσοστό.

Το καλύτερο λάδι για όλες τις χρήσεις είναι το ελαιόλαδο που περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι ανθεκτικά στις οξειδώσεις. Ακόμη, έχει βρεθεί ότι παρέχει προστασία κατά της αθηροσκλήρωσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται και το λάδι σε πολύ μικρές ποσότητες όταν υπάρχει στόχος απώλειας σωματικού βάρους και αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες (π.χ. 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 150 Kcal).

Κορεσμένα λίπη

  • Fast food, πατατάκια ή γαριδάκια κτλ
  • Τηγανητά
  • Παχιά αλλαντικά
  • Τυρόπιτες, μπουγάτσες
  • Πίτα από σουβλάκι (ψημένο στο λίπος)
  • Πίτσες
  • Ντόνατς, κρουασάν (γλυκά και αλμυρά), μπισκότα
  • Πάστες ή γλυκά που είναι πλούσια σε λίπος
  • Κρέμα γάλακτος, σαντιγί, μαγιονέζα
  • Βούτυρο

Πολυακόρεστα λίπη

  • Ηλιέλαιο
  • Αραβοσιτέλαιο
  • Μαργαρίνη

Μονοακόρεστα λίπη

  • Ελαιόλαδο
  • Αβοκάντο
  • Φυστίκια