Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μία ασθένεια που χαρακτηρίζεται από προοδευτική  απώλεια της οστικής μάζας και αλλοίωση της μικροαρχιτεκτονικής δομής των οστών.

Αποτέλεσμα:

Τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. Η απώλεια οστού συμβαίνει σταδιακά και «σιωπηλά» και συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα.

Μπορεί η οστεοπόρωση να προληφθεί;

Η απάντηση είναι ναι αλλά ως ένα σημείο. Η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής κυρίως κατά την παιδική, εφηβική και νεανική ηλικία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των οστών και συνεπώς να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο έχει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετού και η επαρκής πρόσληψή του και στην παιδική αλλά και στην ενήλικη ζωή μειώνει κατά πολύ την απώλεια οστού. Το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την καλύτερη πηγή ασβεστίου. Ωστόσο, το ασβέστιο περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα, αλλά το ποσοστό απορρόφησής του παρουσιάζει ποικίλες διακυμάνσεις. Επομένως όταν απουσιάζουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή, οι απαιτούμενες ανάγκες σε ασβέστιο δύσκολα καλύπτονται από την κατανάλωση άλλων τροφίμων.

1 ποτήρι γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με:

150 γρ. γιαούρτι

30 γρ. παρμεζάνα, γραβιέρα

40 γρ. γκούντα, ένταμ, κεφαλοτύρι

70 γρ. τυρί φέτα

2 ½ φλυτζάνια μπρόκολο βρασμένο

7 φλυτζάνια σπανάκι βρασμένο

2 φλυτζάνια βρασμένα φασόλια άσπρα

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία των οστών. Συντίθεται από τον οργανισμό μετά από έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και περιέχεται στα αυγά, στο κρέας, στα λιπαρά ψάρια κλπ.

Συνίσταται η έκθεση στον ήλιο 2-3 φορές/εβδομάδα (15-30 λεπτά) των χεριών, του προσώπου ή των ποδιών και κατά προτίμηση χωρίς αντηλιακό

Παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των οστών:

  • Το κάπνισμα
  • Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ (>2 ποτά/ημέρα για γυναίκες και >3 ποτά/ημέρα για άντρες)
  • Η αυξημένη κατάναλωση καφεΐνης (>3 φλυτζάνια καφέ/ ημέρα)
  • Η υπερβολική  πρόσληψη νατρίου (άλατος)
  • Η καθιστική ζωή και η περιορισμένη άσκηση
  • Οι αδικαιολόγητες προσπάθειες απώλειας βάρους