Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Την Κυριακή 30/09 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο ετήσιος αγώνας δρόμου στο Ζάππειο από το σύλλογο “άλμα ζωής”

Image

l

Παρακολουθώντας το συμπόσιο κλινικής διατροφής για την αντιμετώπιση του καρκίνου, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποια σημαντικά στοιχεία:

  • Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες που σχετίζονται με το καρκίνο του μαστού είναι το αυξημένο σωματικό βάρος με μεγάλη έμφαση στην παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Σε αυτούς προστίθεται η κατανάλωση αλκοόλ, αλατιού, η απουσία τεκνοποίησης άνω των τριάντα ετών, η απουσία θηλασμού, η χρήση αντισυλληπτικών και η μετεμμηνοπαυσιακή θεραπεία. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου με κύρια επιρροή το αυξημένο σάκχαρο, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό (στο μεταστατικό ca μαστού).
  • Θετική φαίνεται να είναι η επίδραση της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, της χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων και της κατανάλωσης προϊόντων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών επίσης, δρα θετικά. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αλλά και την ίδια στιγμή να αυξάνει την επιβίωση! Συστήνεται λοιπόν η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες και τόνος και η έκθεση στον ήλιο για λίγα λεπτά καθημερινά.
  • Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών κυρίως από λαχανικά φαίνεται πως προστατεύει χάρη στην αναστολή των οιστρογόνων που προσφέρει. Προτεινόμενα τρόφιμα: καρότα, σκόρδο, μπρόκολο, ψημένη ντομάτα συνδυασμένη με λάδι, φασόλια, μούρα, καρύδια, εσπεριδοειδή, κεράσια, σπανάκι, σγουρό λάχανο, μαϊντανός.
  • Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει βρεθεί πως έχει προληπτική δράση τόσο για άτομα που δεν έχουν νοσήσει, όσο και για τη μετάσταση στο δεύτερο μαστό.
  • Αμφιλεγόμενη φαίνεται να είναι η επίδραση της σόγιας (φυτοοιστρογόνα), με αποτέλεσμα η σύσταση να περιορίζεται κατά προτίμηση σε 3 μερίδες τροφίμων ημερησίως και καλύτερα όχι σε συμπληρώματα διατροφής.
  • Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί και στη φυσική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει και για την πρόληψη αλλά και για τις γυναίκες που έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού.
  • Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού πρέπει να αγαπήσουν το σώμα τους και να το προσέχουν κάνοντας κάποια ήπια γυμναστική και φροντίζοντας να μην αυξήσουν το βάρος του περισσότερο από 5 κιλά από τη στιγμή της διάγνωσης.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ – ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ