Κόψατε το τσιγάρο και μπράβο σας! Τώρα όμως τι γίνεται; Αρχικά αυξάνεται η όρεξη, ο εκνευρισμός ενώ ο μεταβολισμός μειώνεται κατά περίπου 10%. Η μείωση του μεταβολισμού οδηγεί συνήθως σε αύξηση του βάρους και από τη στιγμή που πεινάτε και περισσότερο είναι δύσκολο να περιορίσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε. Αυτό το οποίο όμως, θα μπορούσατε να κάνετε, είναι να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα σαν αντιστάθμισμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η άσκηση θα βοηθήσει και στην εκτόνωση και θα βελτιώσει και τη διάθεσή σας!

Από τη διατροφική πλευρά, συστήνεται μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού. Συγχρόνως, καλό είναι να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να διατηρείτε σταθερό το σάκχαρο του αίματός σας και με αυτόν τον τρόπο να περιοριστούν οι λιγουρίτσες που μπορεί να νιώθετε.

Αυτό όμως, που ίσως σας φανεί πιο χρήσιμο, είναι να φτιάξετε έναν κατάλογο με τρόφιμα που έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε πριν και μετά από κάποιο τσιγάρο και να τα αποφεύγετε τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό. Πολύ σωστό θα είναι να φτιάξετε κι έναν ακόμη, με φαγητά που δεν έχετε συνδυάσει καθόλου με το κάπνισμα και να τα προτιμάτε. Συνήθως, η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τρόφιμα λιπαρά και πικάντικα, ενώ η δεύτερη περισσότερο υγιεινά πχ. κανείς δε λέει: έφαγα κάτι τέλεια φασολάκια, να ανάψω τώρα ένα τσιγάρο να το ευχαριστηθώ… Επειδή όμως ο καθένας είναι διαφορετικός, η καταγραφή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική. Χρειάζεται επίσης, κάποια οργάνωση, δηλαδή κάποια προετοιμασία ώστε να έχετε διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή μικρά σνακ όπως καροτάκια, αγγουράκια και φρούτα που θα κατευνάσουν το αίσθημα της πείνας και της αμηχανίας….

Πολύ σημαντικό είναι να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε και τα ροφήματα που είχατε συνδυάσει με το τσιγάρο. Οι καπνιστές συνηθίζουν για παράδειγμα να πίνουν καφέ. Μια καλή ιδέα θα ήταν να τον αντικαταστήσετε με πράσινο τσάι ή με γάλα που η γεύση του σίγουρα δεν “πάει” με τσιγάρο.

Καλή επιτυχία!