Ο περισσότερος κόσμος που έρχεται στο γραφείο, δηλώνει πως παχαίνει από τα γλυκά! Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η συχνή κατανάλωση σοκολάτας βοηθάει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Από την άλλη πλευρά βέβαια, αν γνωρίζουμε πως μπορούμε να καταναλώσουμε καθημερινά κάτι γλυκό, τότε ίσως αυτό να μας καθησυχάζει και να περιοριζόμαστε στην κατανάλωση μόνο αυτού του γλυκού.

Τα γλυκά φαίνεται να είναι εθιστικά. Πράγματι η επίδραση της σοκολάτας στον οργανισμό είναι παρόμοια με αυτή των κανναβοειδών και κατά συνέπεια είναι λογικό να την επιζητούμε. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ατόμων που συνεργάζομαι, φαίνεται ότι όσο περισσότερο καιρό δεν τρώνε γλυκά, τόσο πιο σπάνια τα αναζητούν. Από την άλλη πλευρά, σε μια ισορροπημένη διατροφή δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε εντελώς. Στη μεσογειακή μας πυραμίδα βρίσκονται ψηλά, αλλά ακόμα και έτσι υφίστανται. Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, απλά κάποια μπορούμε να τα καταναλώνουμε περισσότερο και άλλα λιγότερο συχνά. Αυτό δε σημαίνει βέβαια, πως αν δεν τρώμε γλυκά θα πρέπει να ξεκινήσουμε!

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε την έννοια του «μέτρου», δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση της ποσότητας. Να σκέφτεστε ότι ένα κομμάτι γλυκό έχει την ίδια γεύση είτε φάμε μία είτε δέκα μπουκιές. Να είσαστε επιλεκτικοί και να μη φορτώνεστε με θερμίδες που δεν αξίζουν. Καταναλώστε ειδικά τα γλυκά με μια ελιτίστικη διάθεση. Θα πρέπει να είναι τέλειο για να φάτε περισσότερο από μια μπουκιά. Ειδικά εσείς οι γλυκατζήδες μπορείτε πολύ εύκολα να αξιολογήσετε αν ένα γλυκό είναι εξαιρετικό ή όχι. Αν λοιπόν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, απλά αφήστε το.