Το αβοκάντο είναι από τα πιο μοδάτα τρόφιμα που κυκλοφορούν σε blog διατροφής και μαγειρικής. Αν έπρεπε να το περιγράψουμε θα λέγαμε πως πρόκειταi για ένα «λιπαρό» φρούτο. Ενώ λοιπόν, όλα τα φρούτα περιέχουν κατά κύριο λόγο σάκχαρα, το αβοκάντο περιέχει λιπαρά και συγκεκριμένα καλά λιπαρά για τα οποία είναι και διάσημο. Γιατί θεωρείται super food;

  • τα λιπαρά του είναι μονοακόρεστα, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκουμε στο ελαιόλαδο
  • περιέχει και πολυακόρεστα ω-6 λιπαρά όπως το λινολεϊκό οξύ. Η καλή αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών εξασφαλίζει ένα καλό λιπιδαιμικό προφίλ
  • περιέχει 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • αποτελεί καλή πηγή καλίου χάρη στο οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης
  • περιέχει λουτεΐνη η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών
  • στο αβοκάντο βρίσκουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καταπολέμηση φλεγμονών
  • το φυλλικό οξύ που βρίσκουμε στο αβοκάντο βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου και είναι σημαντικό για τη γονιμότητα και τη σύνθεση του DNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • περιέχει βιταμίνες Α, Ε, Κ και C που έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση
  • περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό και σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που πρόσθεσαν αβοκάντο στο μεσημεριανό τους γεύμα δήλωσαν χορτάτα για τουλάχιστον 3 ώρες μετά
  • αποτελεί πηγή σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου και μαγγανίου

Με το αβοκάντο συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ περιέχει αρκετά λιπαρά, άρα και θερμίδες, βοηθάει στο αδυνάτισμα! Τα καλά λιπαρά του φαίνεται πως βοηθούν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και ειδικά στη μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους. Ωστόσο, ακόμα και τα καλά λιπαρά στην υπερβολή είναι δυνατό να σε επιβαρύνουν. Σκέψου ότι ένα αβοκάντο ισοδυναμεί με 2 ή 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανάλογα το μέγεθος. Αν έπρεπε να ορίσουμε μια ιδανική ποσότητα, θα λέγαμε ότι καλό είναι να καταναλώνεις μισό σε αντικατάσταση του λαδιού της σαλάτας ή να βάζεις λιγότερο για να μη στερηθείς το λάδι σου. Με αυτόν τον τρόπο θα παίρνεις περίπου 150 θερμίδες. Κάτι άλλο που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά μεγάλη ποσότητα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να διαταραχθεί η αναλογία ω-3/ω-6 λιπαρών που είναι σημαντική για την καρδιά σου.

Πώς μπορείς να καταναλώσεις το αβοκάντο;

  • όπως ειπώθηκε σε φέτες μέσα στη σαλάτα
  • μπορείς αν είναι αρκετά ώριμο να το λιώσεις στο μπλέντερ με μουστάρδα, λεμόνι και μυρωδικά και να φτιάξεις ένα πλούσιο dressing
  • σαν guacamole (μεξικάνικο ντιπ) στο οποίο μπορείς να βουτήξεις στικάκια λαχανικών (και όχι νάτσος) για ένα ιδιαίτερο βραδινό
  • σε smoothies
  • μέσα σε γλυκά αντικαθιστώντας τη λιπαρή ουσία

bonus συνταγή για υγιεινή και light νουτέλα με αβοκάντο:

½ ώριμη μπανάνα + ½ ώριμο αβοκάντο + 2 κουτ. της σούπας κακάο (άγλυκο) + 2 κουτ. της σούπας στέβια (ή και περισσότερο ανάλογα τις γευστικές προτιμήσεις) + 4-5 κουτ. της σούπας γάλα με χαμηλά λιπαρά

μόνο 25 θερμίδες η κουταλιά!